Mutfak kültürünüzü geliştirmek, en güzel ve kolay yemek tariflerine ulaşmak için Pratik Yemek Tarifleri adresindesiniz.
Tel Kadayıf Tarifi | Hamur Tatlıları | Yemek Tarifleri
Tel Kadayıf
Pratik Tel Kadayıf Tarifi


Tel Kadayıf (10 Kişilik)

Malzemeler


Yarım kilo çiğ tel kadayıf
250 gr tereyağı veya margarin
250 gr Antepfıstığı (ceviz veya fındık da olabilir)
750 gr şeker
4 bardak su

Yemek Tarifi


Kadayıf için kenar yüksekliği ortalama 3 santim olan bakır veya alüminyum bir tepsi tercih ediniz.
Marketten aldığınız çiğ kadayıfı önce elinizle iyice ufalayıp dağıtın.
(Bu işlem kadayıfın topaç olmasını önler ve daha iyi pişmesini sağlar.
) Yağın 200 gramlık kısmıyla tepsiyi yağlayın.

Kadayıfı ikiye ayırın ve yarısını tepsinin her tarafına eşit olacak şekilde dağıtın.
Eşit büyüklükte bir başka tepsiyle, dağıttığınız kadayıfı iyice bastırın.
Dövdüğünüz veya öğüttüğünüz fıstığın hepsini tepsinin üzerine dağıtın.
Kalan kadayıfı yine eşit bir şekilde fıstıkların üzerine kapatın.
Boş tepsiyle yeniden bastırarak pişmesi için fırına verin.
(Ocakta da pişirebilirsiniz fakat altı piştikten sonra kadayıfı ters çevirmeniz gerekir.
)
Kadayıfı orta sıcaklıkta, üzeri kızarana kadar pişirin.
Şayet yüksek hararetli bir fırında pişirirseniz üstü kızarmasına rağmen içi çiğ kalır ve bu lezzeti önler.
Kadayıfın pişme süresi ortalama olarak 20 dakikadır.

Şerbetinin hazırlanışı: Şerbeti yapacağınız tencereye soğuk suyu boşaltın.
Sonra şekerin tamamını boşaltın ve ısıtmadan soğuk suyun içinde karıştırarak tamamen eritin.
(Bu işlemi yapmadığınız takdirde erimeyen şeker tencerenin dibine çöker ve ısınmaya başladığında yanarak tadı acımsı, rengi de sarımsı bir hale dönüşür.
) Şekeri erittikten sonra kaynatın ve istediğiniz kıvama gelip gelmediğini anlamak için kontrol edin.
(Bir parmağınızı şerbete değdirip, şerbetsiz parmağınızı şerbetliyle birleştirdiğinizde yapışacak gibi oluyorsa kıvama gelmiş demektir.
)
Bu aşamadan sonra ateşin altını kısarak kadayıfı fırından alana kadar kısık ateşte bekletin.
Bu, şekerin donmasını önler.
Fırından aldığınız kadayıfın üzerine hazırlamış olduğunuz şerbeti eşit şekilde dökün.
Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra isteğinize göre kare veya dikdörtgen şeklinde keserek servise sunabilirsiniz.

İsteyenler rendelenmiş ince fıstıktan üzerine süs yapabilirler.
Not: Şerbet kaynatılırken bir küçük limon ilave edilir.
Bu, tatlımızın şekerlenmesini önler.

Son Aranan Yemek Tarifleri

Patlıcanları alacalı soyup kuşbaşı şeklinde doğrayın. Bol tuz serperek 15 dakika bekletin.

Oda sıcaklığındaki margarini tozşekerle karıştırın. Üzerine yumurtaları ekleyip çırpın.

Un, pudra şekeri, tereyağı. toz badem ve yumurta akını karıştırarak hamur haline getirin. Hazırladığınız hamuru kalıba yerleştirin ve birkaç yerinden çatalla delerek 200 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin.

Mersin'in vazgeçilmez tatlısı olan cezeryeyi bir de Hülya Hanım'ın tarifiyle deneyin...

Kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkarıp, küp doğradığınız elma ve armutları 2 su bardağı su ile birlikte tencereye alın.

Yemek Tarifleri

Çorbalar, Deniz Ürünleri, Av Etleri, Dolmalar, Hamur İşleri, Kebaplar, Kekler, Pastalar, Pilavlar, Tatlılar, Soslar, Yahniler, Tavuk Yemekleri