Mutfak kültürünüzü geliştirmek, en güzel ve kolay yemek tariflerine ulaşmak için Pratik Yemek Tarifleri adresindesiniz.
Pratik Yemek Tarifleri'ne Hoş Geldiniz.
Tutmaç aşı (kesme çorbası)
Tutmaç aşı (kesme çorbası)
Pratik Tutmaç aşı (kesme çorbası) Tarifi

Malzemeler: 6 kişilik
Yarım su bardağı yeşil mercimek
5 su bardağı su
bir su bardağı kesme hamur ya da makarna
5 diş sarımsak
bir buçuk su bardağı yoğurt
4 çorba kaşığı tereyağı
yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
1 çorba kaşığı kuru nane
tuz

Hazırlanışı: Mercimeği akşamdan ıslatın. Ertesi gün yıkayıp, süzün. Üzerine su ilave edip, pişmeye bırakın. Kesme hamur ya da makarnayı ekleyip 10 dakika pişirin. Sarımsağı ezip, yoğurtla karıştırın ve çorbaya ilave edin. Kaynayınca ocaktan alın. Tereyağını tavada eritin. Kalan yarım su bardağı makarnayı tereyağına ekleyip, pembeleşene kadar kızartın. Toz kırmızıbiber ve naneyi ekleyip, bir-iki kez çevirin. Karışımı çorbanın üzerine gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

Dipnot: Çorum, Bolu ve Van yöresinde Ramazan ayında iftar çorbası olarak hazırlanan “tutmaç aşı”, kesme hamur olmadığında arpa şehriye veya hazır makarna ile de hazırlanabilir. Bolu’da aynı adla bilinen bu çorbanın tek farkı, içine mercimek konulmamasıdır. Taze yoğurt olmadığında, kurutulmuş yoğurt (kurut) ile yapılan bu çorba, Van’da ‘Tutmanç’ ve “Püsrik” adlarıyla da bilinir.

Kaynak: Sofra Dergisi-Saniye Döldüş'ün tarifi


Mercimeği akşamdan ıslatın. Ertesi gün yıkayıp, süzün. Üzerine su ilave edip, pişmeye bırakın. Kesme hamur ya da makarnayı ekleyip 10 dakika pişirin.

Son Aranan Yemek Tarifleri

Makarnayı damak zevkinize göre haşlayın. Bu arada havucu soyup, ince uzun şekilde doğrayın.

Kayısıları akşamdan suda bekletin. Cevizin içinden 3 çorba kaşığını kenara ayırın. Kayısıların 10 adedi ve diğer malzemeleri robota koyup birlikte çekin.

Semizotunu iyice yıkadıktan sonra doğrayın. Beyaz peynir, dil peyniri ve kaşar peynirini küp küp doğrayın.

Vişnelerin saplarını çıkarıp yıkayın, çekirdeklerini ayıklayın. (Ya da dondurulmuş vişne kullanabilirsiniz). Diğer tarafta derin ve geniş bir tencereye tereyağını koyun.

Bir kabın içine kibrit kutusu kadar mayayı koyup, üzerine 1 su bardağı ılık suyu ekleyerek, eritin.

Yemek Tarifleri

Çorbalar, Deniz Ürünleri, Av Etleri, Dolmalar, Hamur İşleri, Kebaplar, Kekler, Pastalar, Pilavlar, Tatlılar, Soslar, Yahniler, Tavuk Yemekleri