Mutfak kültürünüzü geliştirmek, en güzel ve kolay yemek tariflerine ulaşmak için Pratik Yemek Tarifleri adresindesiniz.
Mercimek Dolması Tarifi | Dolmalar | Yemek Tarifleri
Mercimek Dolması
Pratik Mercimek Dolması Tarifi


Mercimek Dolması (6 Kişilik)

Malzemeler


Asma yaprağı - 150 gram
Su 3 su bardağı - 600 gram
Kırmızı mercimek 1 su bardağı - 180 gram
Soğan 2 orta boy - 120 gram
Zeytinyağı 1/2 su bardağı - 100 gram
Bulgur (köftelik) 1/2 su bardağı - 75 gram
Tuz 2 tatlı kaşığı - 12 gram
Şeker 1 yemek kaşığı - 8 gram
Nane 1 yemek kaşığı - 1.
3 gram
Kara biber 1/2 tatlı kaşığı - 1 gram
Kırmızı biber 1/2 tatlı kaşığı - 1 gram
Limon 1 orta boy - 50 gram

Yemek Tarifi


Yaprakları yıka, saplarını ayır.
Tencereye suyu koy, kaynayınca yaprakların yarısını ekle, bir kez alt üst ederek 4-5 dakika pişir, diğer yarısını da aynı şekilde haşla.
Haşlama suyunu ölç, 3 su bardağına tamamla ve beklet.

Mercimeği yıka, süz.
Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, yağla birlikte tencereye koy, kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür.
Mercimek ve bulguru ekle.
Haşlama suyundan 1 su bardağı koy, karıştır, 15 dakika dinlendir.
Tuz, şeker, nane ve baharatı kat, tekrar karıştır.

Yaprakların damarlı yüzü, sarıldığında içe gelecek şekilde yerleştir, birer kenarına hazırlanan içten koy, bohça gibi sarıp, yassı ve beşgen şekilli dolmalar yap.
Yayvan bir tencerenin dibine asma yapraklarından döşe.
Dolmaları katlanan yüzü alta gelecek şekilde diz, en üste ısıya dayanıklı düz bir tabak kapat.

Kalan haşlama suyunu ısıt, dolmaların kenarından yavaş yavaş boşalt, 1 saat kadar pişir.
Soğuyunca servis tabağına al.
Dilimlenmiş limonla servis yap.

Notlar Tekirdağ ilinde yapılır.
Oğünlerde et yemeğinden sonra servis edilir.
1 Porsiyonun Besin Değerleri
Enerji 337 cal
Sodyum 812 mg Protein 10.
1 g
A Vitamini 4462 iu Yağ 1
7.
5 g
Tiamin 0.
20 mg Karbonhidrat 3
6.
3 g
Riboflavin 0.
08 mg Kalsiyum 136 mg
Niasin 1.
23 mg Demir
4.
09 mg
C Vitamini 17 mg Fosfor 162 mg
Çinko 2 mg
Kolesterol 0 mg

Son Aranan Yemek Tarifleri

Pirincin taşlarını ayıklayın ve bir kabın içine koyup içine bir avuç tuz atın. Ilık suda 15 dakika bekletin.

Bir çorba kaşığı tereyağını tavada kızdırın. Dilbalığı filetoyu önlü arkalı kızartıp başka bir tabağa alın.

Rus mutfağından örnekler sunmak isteyenler için Rejans'ın usta aşçısı Server Mersin'den bir Rus klasiği...

Çiçek kızlar ve sevimli tavşan şekillerinden oluşan bu kurabiye tam çocuklarınıza göre. Sofra Dergisi Yemek Danışmanı Elmas Yetgin'in tarifi...

Pırasaları temizleyip beyaz kısımlarını kıyın. Yıkayıp süzdükten sonra tencereye alıp üzerini örtecek kadar su ilave edin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Yemek Tarifleri

Çorbalar, Deniz Ürünleri, Av Etleri, Dolmalar, Hamur İşleri, Kebaplar, Kekler, Pastalar, Pilavlar, Tatlılar, Soslar, Yahniler, Tavuk Yemekleri