Mutfak kültürünüzü geliştirmek, en güzel ve kolay yemek tariflerine ulaşmak için Pratik Yemek Tarifleri adresindesiniz.
Pratik Yemek Tarifleri'ne Hoş Geldiniz.
Hamsi Pilavı-Karadeniz
Hamsi Pilavı-Karadeniz
Pratik Hamsi Pilavı-Karadeniz Tarifi

Karadeniz deyince akla gelen ilk yemeklerden biri Hamsi Pilavı. Özellikle Ordu, Giresun ve Samsun'da yaygın olan yemek oldukça sık yapılıyor. Bir o kadar da lezzetli...

Malzemeler:
2 kg. hamsi (temizlenmiş, kılçıkları ayıklanmış, kafası ve kuyruğu koparılmış)
2 su bardağı pirinç
3 - 4 adet soğan
3 - 4 yemek kaşığı sıvıyağ
1,5 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı dolmalık üzüm (tepeleme)
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık (tepeleme)
yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tarçın
1,5 tatlı kaşığı yenibahar
2 tatlı kaşığı nane
2 - 2,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker

Hazırlanışı: Pirinci ayıklayıp 15 - 20 dk. önceden sıcak suyla ıslayın.
Öncelikle iç pilavı hazırlayın. Yemeklik doğranmış ya da blendırdan geçirilmiş soğanları ve dolmalık fıstığı sıvıyağda kavurun. Pirinci ekleyin ve pirinçler saydamlaşana kadar kavurun. Pirinçler saydamlaşınca tuzu ve kaynar suyu ekleyin, altını kısıp suyunu çekene kadar pişirin. Pilav suyunu çekip demlenince dolmalık üzümü, ince kıyılmış maydanozu ve diğer baharatları ekleyin, karıştırın.
Ayıklanıp temizlenmiş hamsileri, dış tarafı alta gelecek şekilde yağlanmış bir borcama ya da teflon tepsiye dizin. (Bedia Abla taze hamsinin kılçıklarının ayıklanmasının zor olduğunu, 1 ya da 2 gün sonra ayıklamanın daha kolay olduğunu söyledi). Yan taraflarına dizmeyi de unutmayın. Biz gittiğimizde Hamsili Pilav'ı sadece fırına vermesi kaldığı için görüntüleme imkanım olamadı ancak sevgili Zuhal Yalçın sitesine ayrıntılı olarak anlatmış, ziyaret etmekte fayda var:) Hazırladığınız iç pilavı dizdiğiniz hamsilerin üzerine dökün, kenardaki hamsileri pilavın üzerine kıvırın pilavın üstüne kalan hamsileri dizmeye devam edin. Hamsili Pilav fırına vermek için hazır! 250 derecede yaklaşık 30 - 35 dk. üzeri kızarana kadar pişirin. Hamsiler aralıksız dizilmesine rağmen pişince küçüldüğü için fırından çıkınca üstünde bir miktar boşluk kalıyor. Ama hiç birşey bu pilavın mükemmel olmasını engelleyemiyor...

Kaynak: yemekcini


Karadeniz deyince akla gelen ilk yemeklerden biri Hamsi Pilavı. Özellikle Ordu, Giresun ve Samsun'da yaygın olan yemek oldukça sık yapılıyor. Bir o kadar da lezzetli...

Son Aranan Yemek Tarifleri

Balıklardan fileto çıkarıp küp şeklinde doğrayın. İnce kıyılmış soğan ve sivri biberi sıvıyağda kavurun.

Patates hamuru için, patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Daha sonra bir kaseye aktarıp çatalla ezin.

Pirinci yıkayıp süzün. Soğanları soğup kıyın. Mısır yağını tencerede ısıtıp soğanı kavurun.

Vanilya çubuğunu bölüp süte katın ve kaynatın. Yumurta sarıları ve beyazlarını ayırın. Yumurta sarılarını toz şeker ile karıştırıp iyice beyazlaşana kadar mikserde çırpın. Vanilya çubuğunu çıkarıp sütü yumurtalı karışıma katın.

İftar sonrası keyifle yiyebileceğiniz bir kek tarifi. Polat Renaissance İstanbul Hotel'in ödüllü aşçısı Zafer Yıldırım, pratikyemektarifleri.gen.tr okuyucuları için cheesecake'i anlattı.

Yemek Tarifleri

Çorbalar, Deniz Ürünleri, Av Etleri, Dolmalar, Hamur İşleri, Kebaplar, Kekler, Pastalar, Pilavlar, Tatlılar, Soslar, Yahniler, Tavuk Yemekleri